vrijdag 29 maart 2013

long time ago.

Hej hej, 

Al veel te lang geleden.. Ik beken! 
Het ware drukke weken in het kleine, charmante Gävle.
Zo konden we genieten van een tweede week in Lilla Sätra, onze stageschool.
Het was een zeer interessante  week waarbij we veel bijleerden. 
We switchten regelmatig van klas dus hebben een groot aanbod van Zweedse lesgevers mogen ontmoeten. 
De meest bijzondere dag was de dag bij de anderstalige nieuwkomers...
Een zeer aangrijpende dag waarbij ik veel respect kreeg voor deze leerkrachten.
Ik zou het zeker en vast een uitdaging vinden om in België les te geven aan anderstalige nieuwkomers, wie weet... Ooit...

De tweede week = examenweek! 
Ondertussen zijn alle examens achter de rug en hebben we terug rust :) HURRA! 

Maar aan alle mooie liedjes komt er een eind...
Voor 2 meisjes van onze klas is het ERASMUS-avontuur reeds bijna achter de rug.
Het doet raar dat zij zullen vertrekken en dat de volgende in deze reeks Robin en ik zijn...

Daarom stelde ik een persoonlijke TO-DO lijst op:
  • genieten van elk moment hier! (geen probleem)
  • een weekje plezier met Fleur
  • Cassandra die me nog eens komt bezoeken, m'n laatste 4 dagen
  • naar de zoo gaan!!!
  • Uppsala bezoeken!!!
  • ....

puss och kram! 
xoxo

zondag 17 maart 2013

Aurora + Foto's

We zagen het licht, het noorderlicht!!!
Het was echt prachtig, heb er geen woorden voor.
Geniet vooral van de foto's:
https://picasaweb.google.com/111328479250766255830/Aurora?authkey=Gv1sRgCI_xi6qAnOy47QE

(sommige foto's zijn een beetje wazig, dit komt omdat het zeer moeilijk is om het noorderlicht op foto te zetten - iets met sluitertijd voor de kenners-)


Bovendien volgt hier ook een link van de -ongecencureerde- foto's van Götenburg...
Het was een gek weekendje met (te) gekke mensen, zul je wel zien!
link: https://picasaweb.google.com/111328479250766255830/Gotenborg?authkey=Gv1sRgCKj_wu2w08a8IQ

Terugblik - 2 maand Zweden


Om eens te beginnen met een cliché: de tijd vliegt! Ondertussen ben ik al 2 maand in Gävle, het leek wel gisteren dat ik hier aankwam met veel te veel bagage. In die 2 maand heb ik me hier al goed kunnen settelen en schrikt het me af om te denken aan mijn terugkeer in België.

Ondertussen ben ik helemaal ondergedompeld in het Zweedse onderwijs. Mijn stageperiode doe ik op de school: ‘Lilla Sätra’. Een school die een enorme multiculturaliteit vertegenwoordigd.
Het onderwijs dat ik hier zie is, wanneer je oppervlakkig kijkt, sterk gelijkend aan het onderwijs in Vlaanderen. Voor het vak ‘Individual assignment’ en mijn eigen professionele groei was het dus belangrijk om eens dieper te gaan kijken naar het onderwijs. Dit heb ik gedaan door elke dag een andere klas te observeren, in die klas te helpen en om in gesprek te gaan met verschillende leerkrachten.
De eerste dag brachten we door in het ‘preschool’klasje. Dit is een klas die wij zouden situeren tussen het kleuter- en lageronderwijs. In deze klas worden de kinderen voorbereid om naar de lagere school te gaan, op die manier is de overgang niet te groot voor de leerlingen. Ik vind dit een zeer waardevol idee omdat wij toch kunnen zien in onderzoeken dat er in het 1ste leerjaar veel kinderen zijn die het moeilijk hebben met deze overstap. Op deze manier kunnen deze kinderen toch al enigszins voorbereid worden op de stap, dit neemt niet weg dat het voor sommige kinderen nog steeds een grote stap zal zijn. In Lilla Sätra zijn ze met een nieuw project bezig dat me zeer hard aanspreekt. Ze leren kinderen in het 1ste leerjaar lezen, bij ons wordt dit vaak gecombineerd met schrijven. In België leren de kinderen vaak in het eerste leerjaar schrijven, dit kan soms voor problemen zorgen bij leerlingen die motorisch (fijn motorisch) nog niet sterk genoeg zijn. Om dit op te vangen leren ze de kinderen hier in plaats van te schrijven de letters te typen. Op deze manier koppelen de leerlingen de juiste letter (typen) aan de juiste klank (door te lezen).
Door het onderzoek merkten we dat kinderen veel kinderen in het 1ste leerjaar het moeilijk hebben met die fijne motoriek, waardoor sommige kinderen soms een jaar verliezen. Vaak was dit ook te linken met de exacte leeftijd van de kinderen, een kind dat geboren is in januari kan een serieuze (motorische) voorsprong hebben dan een kind dat geboren is in december, ookal zitten zij in dezelfde klas. Uit onderzoek bleek ook dat deze motorische achterstand verdwijnt op de leeftijd van ongeveer 9 jaar. Natuurlijk leren de kinderen hier ook schrijven, dit doen ze dan in het 3de leerjaar. Ondertussen kennen de leerlingen de letters al vlot en kunnen ze zich volledig baseren op het motorische aspect. De leerkracht met wie we een gesprek hadden zei ook dat leerlingen van 6 jaar zichzelf soms verloren in de moeilijke motorische vaardigheid zonder de koppelijk met de effectieve letter te maken.
Dit gesprek was voor mij zeer interresant en stof om over na te denken. Bevinden die we tegemoet in ons onderzoek naar zittenblijven werden opgelost in deze methode. Een waardevol aspect om eens over na te denken in ons onderwijssysteem.

Bij ons bezoek aan het 2de en 5de leerjaar vielen ons ook heel wat zaken op. Wanneer we de klas binnenkwamen zagen wij niet onmiddellijk grote verschillen met een klaslokaal in België, maar zowel in het 2de als in het 5de leerjaar werkten de leerlingen zeer zelfstandig aan hun opdrachten. De leerkracht begon de les vaak met een korte instructie waarop alle leerlingen aan de slag gingen. In België zou dit in sommige klassen voor problemen kunnen zorgen maar hier leken de leerlingen dit zeer gewoon te vinden. Door deze manier van werken was er voor de leerkracht tijd om te differentiëren en sommige leerlingen bij te sturen.
Wat ook een enorm pluspunt is aan het onderwijs dat ik hier gezien heb is dat er altijd meerdere leerkrachten aanwezig waren in een klaslokaal. Dit zorgt ervoor dat de leerkrachten elkaar kunnen ondersteunen waar nodig. Een leerkracht die al vele jaren voor de klas stond vertelde ons dat de druk op de schouders van de leerkrachten zo minder groot wordt waardoor ze zichzelf voor de volle 100% kunnen geven. Ik vraag me af of dit een oplossing zou kunnen betekenen om de grote uitstroom van beginnende leerkrachten tegen te gaan. Natuurlijk is het moeilijk om 2 onderwijssystemen te vergelijken maar toch denk ik dat dit een positief effect zou kunnen hebben op ons onderwijs.

Er zijn ook enkele zaken die in elk leerjaar opvielen. Een van de grootste aspecten is de vrijheid. Kinderen zijn heel vrij op school, ze hebben veel inbreng en er is ene heel huiselijke sfeer. Ik vind het prachtig om ’s middags de leerkrachten tussen hun leerlingen te zien eten en te voelen dat zijn een sterke band hebben. Deze band mis ik echt in ons onderwijs, vaak is er een strikte scheiding tussen leerling en leerkracht waardoor de band ook anders is. Ik vind het zeer waardevol om ook het kind te kennen buiten het klasgebeuren, ik zal daarom ook proberen om in m’n eindstage zoveel mogelijk tussen de leerlingen te staan zonder daarbij mijn gezag te verliezen. Dat is ook de reden dat ik wil verderstuderen, ik wil later zeker voor de klas zijn maar wil naast de juf ook een vertrouwenspersoon kunnen zijn voor de leerlingen om hun zo te kunnen ondersteunen in hun volledige ontwikkeling. In het begin was het wel eens raar opkijken omdat het soms lijkt dat er weinig regels aan het klasgebeuren verbonden zijn.
Ik vond het ook raar dat er na het belsignaal geen rijen werden gevormd en dat alle leerlingen luid pratend richting de klas gingen. In de stagescholen waar ik stond was dit helemaal anders. Maar ik zie wel dat dit goed werkt bij de leerlingen. De school geeft de leerlingen het vertrouwen om tijdig in de klas te zijn en de leerlingen misbruiken dit vertrouwen absoluut niet. Wanneer kinderen vertrouwen wordt geschonken misbruiken ze dit absoluut niet. Dit is een deel van de Zweedse cultuur vind ik, je krijgt enorm veel vertrouwen in Zweden en dit wordt dan ook niet misbruikt. Zo gingen we eens naar een museum waar je achteraf koffie kon drinken, die koffie moest je dan gaan betalen aan de balie, helemaal de andere kant van het museum. Deze mensen zagen dus ook niet wat je wel of niet genomen had, maar toch vertrouwden ze de bezoekers van het museum dat ze toch zouden betalen (en dit gebeurt ook!).
Dit is een aspect van de Zweedse cultuur dat me enorm raakt en dat ik enorm waardevol vind. Ik ga dit zeker proberen toepassen in de mate van het mogelijke in latere contacten met kinderen.
In de ‘preschool’klas had ik de geweldige ervaring om te helpen in een multiculturele klas met 6-jarigen. Dit kan ik beschrijven als mijn mooiste ervaring die ik hier al gehad heb, toch was deze ervaring helemaal niet gemakkelijk en voelde ik er me op bepaalde momenten absoluut niet goed bij.


Ik heb zeer sterk ervaren hoe belangrijk taal is om te communiceren. Als buitenlandse student was het voor mij zeer moeilijk om te communiceren met de kinderen. Toen ik in het begin toekwam in de klas had ik meteen de intentie om samen met de kinderen te spelen, hen te helpen en was nieuwschierig naar hen. Meteen merkte ik hoe moeilijk het was om mezelf verstaanbaar te maken aan deze kinderen. Mijn Zweedse taal is absoluut nog niet sterk genoeg om een conversatie aan te gaan, Zweeds is bovendien ook niet de moedertaal van deze kinderen en ze verstonden zelf ook absoluut geen engels. Het werd dus een kwestie van met een flinke portie gebarentaal aan de slag te gaan. Soms begrepen de kinderen me absoluut niet en zonk de moed me soms in de schoenen, ik kon natuurlijk wel altijd hulp vragen aan de leerkrachten in deze klas. Na enkele dagen verliep de communicatie al iets vlotter en sommige leerlingen vonden het fantastisch om mij wat Zweeds te leren. Het was zeer fijn om bij deze kinderen te mogen zijn, ik heb kunnen ervaren hoe belangrijk het is om te kunnen communiceren maar ook hoe snel iedereen zich aanpast om te kunnen communiceren. Ik heb ten lijve kunnen ondervinden hoe anderstalige nieuwkomers zich moeten voelen op gebied van taal. Natuurlijk had ik nog een veilige haven waarop ik terug kon vallen (de leerkrachten), maar toch voelde het zeer onwennig en raar. Ik was na 2 dagen zo ontzettend blij toen ik thuiskwam en het gevoel had dat ik echt iets had kunnen betekenen in het klasgebeuren. Toen ik die avond naar de winkel ging en enkele kindjes spontaan zag zwaaien had ik zo’n warm gevoel vanbinnen. Ik kijk al uit naar mijn volgende stageweek!




woensdag 13 maart 2013

Lilla Sätra - Preskolan

Hejhej, 

Jag heter Laura, jag varifrån Belgien. 
Vad heter du? Hur gammal är du?

-back to mother tongue-

Dag iedereen! 

Ik was al bijna vergeten hoe gemakkelijk het was om in je eigen moedertaal te communiceren.
De afgelopen dagen heb ik doorgebracht bij kleutertjes. 
Ik was in het Preskolanklasje, dit kunnen we in België zien als de overgang van kleuteronderwijs naar lager onderwijs.
Allemaal schattige kleine mensjes die me amper verstonden.
Hoe communicatie zo'n probleem kan zijn..
We dachten in het begin van deze Erasmus dat het een uitdaging was om West-Vlamingen te verstaan, na het eerste contact met enkele Nederlanders zagen we daar plots een klein communicatieprobleem. Toen gingen we naar de lessen in 't Engels wat niet vanzelfsprekend was in combinatie met een beetje Zweeds in de Zweedse lessen.
En dan nu de grootste uitdaging der uitdagingen: communiceren met kleutertjes die een moedertaal hebben die verschilt van het Zweeds (waardoor ook hun Zweeds niet optimaal is - laat staan het mijne!)

Het zijn allemaal schatjes, schatjes van patatjes. Maar communiceren met hen is moeilijk. Wat zou ik hen graag verstaan en een praatje met hen maken.
Toch slagen we erin met deze kinderen om te gaan, door gebaren taal, effectief met het hele lichaam proberen verstaanbaar te worden. En ik moet zeggen, ik word er elke dag beter in.
Vandaag leerden me enkele lieve kinderen me zelf enkele woordjes in het Zweeds. Een echte win-win situatie!

Kram!
Laura 

zondag 10 maart 2013

een doodnormale week in het wondermooie Zweden..

Hejhej,

Lang geleden, ik weet het.
Het zit zo... Er is reuzeveel gebeurd, uiteraard. Maar sommige dingen leken me niet bepaald interessant voor m'n blog. 
Natuurlijk kan ik elke dag een korte update geven van wat ik eet, wanneer ik opsta, met welke shampoo ik me was,... maar laat ik het net iets boeiender houden om deze blog te schrijven en vooral te lezen!

Het was een doodgewone week hier in Zweden, het zou wel België kunnen geweest zijn.
De week bestond er dus uit om les te krijgen en feestjes te bouwen.
Ik geef een kort overzicht van elke dag:

  • Maandag: Was-en plasdag op m'n kot (moet ook gebeuren nietwaar?)
  • Dinsdag: De volledige dag les (lees: van 9 tot 18 uur)
  • Woensdag: Feestje als afscheid van enkele erasmusstudenten 
  • Donderdag: Zweedse les 
  • Vrijdag: les van Bengt, bezoek aan de stageschool en feestje in het befaamde AllStars café in centrum Gävle
  • Zaterdag: feest in het 'verkleedthema': anything but clothes
  • Zondag: Brunch met de lieve klasgenootjes en bekomen van de voorbije week.
Natuurlijk zou ik eindeloos kunnen uitweiden over de feestjes, maar het leek me vooral heel verstandig om dit niet te doen. 

De verschillende schoolsystemen zijn voor mij vooral al in theorie duidelijker geworden. Wat me deze week wel is opgevallen, zonder negatief te zijn over onze opleiding, is dat de opleidingen van de andere studenten volledig anders is dan onze opleiding. Naast het verschil in opleiding blijkt er ook een groot verschil te zijn in de verwachtingen die op de leerkracht gelegd worden.
Een voorbeeld: een leerkracht in Duitsland heeft een lesopdracht (full-time!) van 20 uur, naast deze 20 uren worden zij verondersteld om de lessen voor te bereiden, aanwezig te zijn op oudercontacten en alles wat er nog bij komt kijken. Wij doen dus net hetzelfde maar geven veel meer uren les. Toen ik dit vertelde aan mijn Duitse medestudent schrok ze heel erg en zei ze dat ze nooit voor die opleiding had gekozen wanneer het in Duitsland zo was.
Zo zie je maar hoe gemotiveerde wij zijn! :)

Ook hier in Zweden geeft men geen volledige dagen les.
Ik link dit persoonlijk aan het feit dat veel jonge leerkrachten stoppen met les geven na 5 jaar... Verwacht men gewoon niet teveel van ons? Ik weet het niet, maar hoop dit alleszins binnenkort te weten te komen!
Wel hebben we het mooie compliment gekregen van onze leerkracht dat hij nooit Belgische studenten ontvangt die volgens hem niet klaar zijn om in het onderwijs te stappen en dat onze opleiding heel efficiënt en goed is. Om eerlijk te zijn, hebben we daar niet allemaal aan getwijfeld OLO'tjes? Die bevestiging van buitenaf deed ons goed, 3 jaar zwoegen heeft toch z'n vruchten afgeworpen (HURRA HURRA HURRA HURRA)

Vandaag een nieuwe dag: onze STAGE begint.
Er zijn enkele problemen opgedoken op onze stageschool, waardoor wij misschien nog van school gaan veranderen. Normaalgezien zal ik in Lilla Sätra staan, een zeer charmante school, gelegen in de wijk waar ik woon. Deze school heeft een zeer divers publiek, bij ons zou deze school geklasseerd worden onder de noemer: 'zwarte school'. Ik kijk er heel erg naar uit om hier les te kunnen geven, ik denk dat dit een enorme meerwaarde zou zijn aan mijn lerarenopleiding en hoop dus van harte dat ik in deze school mijn stage kan doen. Maar hier weet ik deze avond meer over... Spannend!



Liefs!

maandag 4 maart 2013

Götenburg

Hello there, 

Alweer een tijdje geleden dat ik iets op m'n blog postte.
De tijd vliegt hier voorbij, en dat kan enkel betekenen dat het hier leuk is. 
En inderdaad, ik vind het hier nog steeds fantastisch...

Vorige week had de Zweedse bevolking vakantie. Sport-week noemt dit, in deze week geeft men families de kans om op skivakantie te gaan. Wij hadden wel Zweedse les deze week dus een skitripje zat er niet in, ter compensatie trakteerden we ons op een weekendje Götenburg..

Alvorens we naar de 2de grootste stad van Zweden trokken gingen we supporteren voor de Brynas, de lokale hockeyploeg. Voor mij was het de eerste keer dat ik deze helden mocht bewonderen en ik was serieus onder de indruk. De sfeer was echt super, ik voelde me al echt een lokale supporter en zong hevig mee. Desondanks had ik het soms moeilijk om dat kleine zwarte pukje te volgen en om te weten of de goal nu voor of tegen mijn ploeg was. Maar de ambiance ontbrak niet!

Daags nadien begon m'n tripje. Het lijkt heel stom om nu te schrijven over wat we allemaal gedaan hebben omdat het niet vanzelfsprekend is me alles te herinneren nu. 
Ik probeer eventjes een opsomming te maken:

  • lange treinreis
  • shoppen in de gezellige straatjes
  • verschillende gezellige eetplaatsjes en fika-gelegenheden bezocht (nomnomnom)
  • de ferry naar de verschillende eilandjes genomen
  • een berg beklomen
  • een historisch plaatsje bezocht
  • lekker gebruncht!!!
  • Haga-bezocht
  • heel erg veel gelachen :D 

Foto's volgen zeker en vast nog! 

Liefs